|
||
|
● Stop spalaniu!
Jesienią ogrody spowija... gęsty dym z ognisk. Jednak spalanie resztek roślinnych i innych materiałów jest niedopuszczalne. To wbrew prawu i zbrodnia wobec środowiska i nas samych. Trujemy siebie i innych oraz sprawiamy, że lokalne społeczności niechętnie patrzą na działkowców. Czas zaprzestać tego procederu.
W myśl regulaminu ROD obowiązuje całkowity zakaz wypalania traw oraz spalania wszelkich odpadów (np. papieru, plastików, liści). Wyjątkowo spalać można tylko pochodzące z działki części roślin porażone przez choroby i szkodniki, ale tylko w ciągu dnia, w okresie od 1 października do 30 kwietnia. Gminy mogą wprowadzać całkowity zakaz spalania na swoim terenie, co również obowiązuje działkowców. Naruszenie takiego zakazu jest wykroczeniem i podlega grzywnie.
Co robić z dużą ilością resztek roślinnych? Kompostować! Więcej na ten temat w październikowym wydaniu miesięcznika „działkowiec” oraz na www.dzialkowiec.com.pl
● Działka leczy!
To najtańszy, najprostszy i jednocześnie najprzyjemniejszy sposób dbania o własne zdrowie. Coraz więcej mówi się o hortiterapii – terapeutycznym oddziaływaniu roślin, działki, pracy w ogrodzie na nasze życie. Działka rozwija kreatywność, podtrzymuje więzi, pozwala zachować sprawność. Skorzystajmy z niej świadomie i doceńmy to, co już mamy. Gorąco polecamy artykuły o hortiterapii prezentowane na łamach „działkowca” już od czerwcowego wydania. W lipcowym numerze – hortiterapia dla dzieci, w sierpniowym – dla osób starszych, wrześniowym – dla niepełnosprawnych ruchowo, a w październikowym – dla osób niedowidzących lub niewidomych.
Zachęcamy do opisywania własnych doświadczeń z działkowej hortiterapii i przesyłania listów na adres redakcji miesięcznika „działkowiec” lub mailowo: redakcja@dzialkowiec.com.pl. Najciekawsze z nich zostaną opublikowane na łamach miesięcznika lub na stronie internetowej (www.dzialkowiec.com.pl).
● Trawnik
Jesienią trawnik wymaga koszenia, nawożenia i podlewania. Warto zastosować specjalistyczne nawozy jesienne do trawnika, które zwiększą mrozoodporność murawy. Problemem mogą być też opadające z sąsiednich drzew liście. Należy je systematycznie grabić, aby nie dopuścić do zagniwania, co prowadziłoby do zamierania trawy. Więcej na temat zakładania, pielęgnacji i renowacji trawnika w wydaniu specjalnym „działkowca” –„Trawnik” (do nabycia: w sklepie internetowym www.dzialkowiecsklep.pl
● Altana po liftingu, czyli jak odmienić wygląd altany
Co zrobić, gdy altana przestała zdobić działkę i potrzebne są gruntowne zmiany? Przeczytać ostatnie wydania „działkowca”, w których zaprezentowano pomysły architekta na zmodernizowanie altany murowanej („Działkowiec” 9/2012 i 07/2012) lub drewnianej („Działkowiec” 08/2012 oraz 06/2012). Co i jak warto zrobić, by uzyskać nowoczesny i elegancki wygląd działkowej altany? Widoki altan przed i po modernizacji ułatwią podjęcie decyzji. W październikowym wydaniu – pomysł na altanę z dwuspadowym stromym dachem.
● Czas na zmiany – strefa wypoczynku
Jak urządzić miejsce wypoczynku w działkowej altanie, aby było funkcjonalne i estetyczne? Zacznijmy od rozplanowania w altanie stref, które wcale nie muszą być wydzielone za pomocą ścian. Warto stworzyć otwarty układ wnętrza. Kuchnia, jadalnia i strefa wypoczynku mogą być połączone, dzięki czemu przestrzeń będzie wydawała się większa niż jest w rzeczywistości. Jak to zrobić – szczegóły w październikowym działkowcu. Czas na zmiany...
● Kompost
Każda działka powinna być wyposażona w kompostownik. Kompost to najtańszy, a jednocześnie najlepszy nawóz ogrodniczy polecany dla wszystkich roślin. U schyłku sezonu na działce jest szczególnie dużo resztek roślinnych, które zamiast wyrzucać warto przeznaczyć na kompost. Dzięki temu już w przyszłym sezonie będziemy dysponować tym wartościowym nawozem. Polecamy zakupy w sklepie internetowym „działkowca” – www.dzialkowiecsklep.pl – są tam dostępne rożne modele kompostowników oraz ekologiczne preparaty przyspieszające kompostowanie.
● Wapnowanie gleby
Jesień to najlepsza pora na wapnowanie gleby. Przyzwyczailiśmy się, że wykonujemy je, co roku. Czy słusznie? Okazuje się, że w wielu przypadkach nie jest ono potrzebne. Zatem zanim kupimy i zastosujemy nawozy wapniowe sprawdźmy, jaki jest odczyn gleby na działce, bo pochopnym wapnowaniem możemy wyrządzić więcej szkody niż pożytku. Badanie pH gleby możemy wykonać sami kupionym (za ok. 30 zł) kwasomierzem.
● Co z gałęziami?
Po jesiennych porządkach często pozostają nam duże ilości ściętych gałęzi i większych resztek organicznych. Kompostowanie takiego materiału jest trudne ze względu na duże rozmiary. Co zatem można z nim zrobić? Rozdrobnić! Doskonale nadają się do tego rozdrabniacze (rębarki). Na działce najbardziej przydatne będą rozdrabniacze o niewielkiej mocy silnika (1,6–2,6 kW), które poradzą sobie z gałęziami średnicy do 42 mm.
● Aromatyczne nalewki
Nalewka na suszonych śliwkach, nalewka jesienna, wzmacniająca a może ziołowa korzenna? Brzmi zachęcająco... Skoro na działce uprawiamy już owoce, spróbujmy utrwalić ich smak i aromat w ten mniej typowy sposób. Sprawdzone przepisy na nalewki można znaleźć w październikowym „działkowcu”. Każdego, kto chciałby podzielić się swoim doświadczeniem, nie tylko ze sporządzania nalewek, ale też innych przysmaków z udziałem plonów z działki, zapraszamy do pisania na adres redakcji „działkowca” lub na redakcja@dzialkowiec.com.pl. Najciekawsze kulinarne pomysły zostaną opublikowane na łamach „działkowca” lub na stronie internetowej miesięcznika. Zapraszamy!
ROŚLINY OZDOBNE
● Posezonowe porządki
Porządkujemy kwiatowe rabaty. Usuwamy resztki przekwitłych kwiatów rocznych oraz chwasty. Warto to zrobić ostrożnie i dokładnie, aby zapobiec rozsianiu się ich nasion. Przed przekopaniem grządki warto zastosować nawożenie organiczne, np. kompostem lub nawozem organicznym (np. obornik bydlęcy 20 l – za 31 zł dostępny na www.dzialkowiecsklep.pl). Po przekopaniu grządkę pozostawiamy w ostrej skibie.
● Rośliny zimozielone
Trzeba je obficie podlać. Częstą przyczyną ich złego przezimowania jest susza fizjologiczna, a nie mróz.
● Kupujemy i sadzimy cebulowe
Właśnie teraz warto kupować cebule i bulwy tulipanów, czosnków ozdobnych, krokusów i szafirków. Dzięki ich zróżnicowanemu wyglądowi i porze kwitnienia można stworzyć na działce piękną rabatę dekoracyjną od wczesnej wiosny po lato. Warto zapoznać się ze szczegółowymi zasadami sadzenia cebul poszczególnych gatunków, zaprezentowanymi w październikowym „działkowcu”. Cebulki kwiatowe dostępne w sklepie internetowym www.dzialkowiecsklep.pl
● Przesadzanie
Pod koniec miesiąca można przesadzać drzewa i krzewy o liściach opadających jesienią. Wykopuje się je z jak największą bryłą korzeniową. Większe egzemplarze wymagają podpór, – jeśli ich nie zapewnimy mogą przewrócić się pod naporem wiatru.
● Jesienne zakupy
Centra ogrodnicze kuszą pięknymi ekspozycjami roślin. Jak w tym wszystkim nie stracić głowy? Planując nowe nasadzenia na działce warto zwrócić uwagę na rośliny niezawodne, modne i jednocześnie atrakcyjne.
Z październikowego „działkowca” można dowiedzieć się, co warto posadzić w tym sezonie, zarówno spośród bylin, krzewów liściastych, w tym róż, jak i pnączy oraz iglaków. W artykule zaprezentowane są również rarytasy z jesiennych wystaw ogrodniczych. Pamiętajmy, że w ogrodach działkowych obowiązują przepisy regulaminu ROD w zakresie sadzenia roślin. Warto się z nimi zapoznać, zanim kupimy i posadzimy rośliny.
● Rośliny niezimujące w gruncie
Po pierwszych przymrozkach wykopujemy dalie, pacioreczniki, mieczyki i lilie. Przed wykopaniem ścina się część nadziemną rośliny ok. 10 cm nad ziemią. Rośliny wykopuje się ostrożnie, tak, aby nie uszkodzić korzeni. Warto oznaczyć je etykietami z nazwą odmiany i krótkim opisem wyglądu. Po dosuszeniu układamy je w skrzynkach i przechowujemy np. w piwnicy.
● Żywopłoty
Październik jest dobrą porą na zakładanie żywopłotu. W zależności od tego, jaką ma mieć wysokość, czy zamierzamy go formować, czy też nie, powinniśmy brać pod uwagę różne gatunki i odmiany roślin. Ograniczeniem w tym względzie mogą być jedynie przepisy regulaminu ROD, określające wysokość żywopłotu oraz jego odległość od granicy działki. Bezwzględnie trzeba się z nimi zapoznać przed posadzeniem roślin. W październikowym „działkowcu” opisane są najlepsze gatunki i odmiany roślin na formowane niskie, średnie lub wysokie żywopłoty, a także niezawodne rośliny niewymagające formowania. Warto przeczytać, obejrzeć i wybrać coś na swoją działkę!
● Ogród skalny
Jeśli planujemy założyć na działce ogród skalny, teraz jest dobra pora na wykonanie odpowiednich prac ziemnych. Na tym etapie można popełnić wiele błędów, dlatego prace najlepiej wykonywać według instrukcji podanej w wydaniu specjalnym „działkowca” pt. „Skalne ogródki”
(do nabycia www.dzialkowiecsklep.pl).
• Modernizacja kwatery sadowniczej
Nie zawsze modernizacja działkowego sadu wiąże się z wykarczowaniem wszystkich rosnących tam drzew i krzewów owocowych. Czasem wystarczy kilka zabiegów, aby radykalnie – i co najważniejsze dość szybko – odmłodzić zaniedbany sad. Jak ocenić, kiedy warto podjąć próbę ratowania tego, co już rośnie, a kiedy najlepszym rozwiązaniem jest wycięcie starych i posadzenie nowych roślin? To bardzo obszerne zagadnienie, dlatego odsyłamy do październikowego „działkowca” – artykuł „Czas na zmiany”, w którym rozważono wszystkie „za i przeciw”.
● Zakupy i sadzenie
Październik-listopad to najlepsza pora na kupowanie i sadzenie drzew i krzewów owocowych. Również w szkółkach i centrach ogrodniczych mamy o tej porze największy wybór gatunków i odmian. Na zakupy warto wybrać się ze wcześniej przygotowaną listą, dzięki temu unikniemy nieplanowanych zakupów. Ponieważ nie wszystko, co zaplanowaliśmy będzie dostępne w jednym miejscu, warto mieć alternatywę dla poszukiwanych odmian. Na działce warto sadzić rośliny słabo rosnące, owocujące w różnym terminie, (dzięki czemu będziemy zbierać owoce przez długi okres), charakteryzujące się odpornością lub tolerancją na najgroźniejsze choroby, np. parcha. Co warto wybrać? Jak prawidłowo sadzić rośliny sadownicze? Rozważania na te tematy w październikowym i listopadowym „działkowcu”.
OCHRONA ROŚLIN
● Profilaktyka
Pod koniec miesiąca opryskujemy 5% roztworem mocznika porażone liście jabłoni i gruszy (parch jabłoni i parch gruszy). Gdy opadną, mocznik przyspieszy ich rozkład, uniemożliwiając wytworzenie się zarodników infekujących rośliny wczesną wiosną.
● Kiedy i czym pryskać?
Przypominamy, że zestawienia polecanych środków ochrony roślin opublikowane są na stronie internetowej PZD (www.pzd.pl) oraz w broszurze „ABC ochrony roślin”, która jest na wyposażeniu każdej biblioteki ogrodowej.
W WARZYWNIKU
● Jesienne zbiory
Późną jesienią zbiera się przede wszystkim warzywa na przechowywanie. Na początku miesiąca wycinamy te do bezpośredniego spożycia, zaś odmiany późne, na przechowywanie, pozostawiamy jak najdłużej w gruncie, w zależności od warunków pogodowych, nawet do początku listopada.
● Po sezonie
Po zebraniu wszystkich plonów zróbmy porządek na działce i zadbajmy o żyzność gleby. Pozostawienie nieuporządkowanych grządek jest niekorzystne zarówno dla gleby, jak i uprawianych w przyszłym roku warzyw. Należy, więc starannie wygrabić resztki pożniwne, które mogłyby stać się źródłem chorób i szkodników, glebę przekopać i nawieźć.
● Boczniak – dlaczego nie?
Zamiast kupować go w sklepie (i to drogo...) może warto rozpocząć uprawę tego smacznego i zdrowego grzyba na działce? To nie trudne, zwłaszcza, że w sprzedaży są już gotowe kostki z grzybnią, które wystarczy tylko podlewać... Kto jest ciekaw, może przeczytać wrześniowe wydanie „działkowca” i poznać walory boczniaka oraz zasady jego uprawy. Grzybnie boczniaka, pieczarki i kani są dostępne w sklepie internetowym„działkowca” (www.dzialkowiecsklep.pl). A już za 4 zł można dokupić broszurę o uprawie grzybów na działce.
Źródło strona KR PZD (A.J.)
Spędzając sporo czasu na działce, bardzo przydatne będzie pomieszczenie, które uchroni nas przed deszczem, nadmiarem słońca, jak również miejsce, w którym będziemy mogli spokojnie przygotować posiłek. W tym przypadku najlepszym i praktycznym rozwiązaniem dla działowca jest altana. Jednak, przyglądając się różnym rozmowom na internetowych forach dyskusyjnych, na których wypowiadają się działkowcy, można stwierdzić, że niestety często taka "budowla” może nam przysporzyć sporo kłopotów. Powodem tu jest najczęściej brak znajomości przepisów dotyczących budowy altany w ROD. Dlatego też, zanim zdecydujemy się na wybudowanie altany na naszej działce, musimy te przepisy koniecznie poznać.
Do jednych z najważniejszych przepisów dotyczących wyposażenia działki należy § 107 regulaminu ROD. Określa on bardzo dokładnie warunki, jakie musi spełniać altana. Przepis ten reguluje Prawo budowlane (art. 29 Ustawy z dnia 7 lipca 1994 r.) stwierdzające, że altany na działkach w ROD, które spełniają ustalone warunki, nie wymagają uzyskania pozwolenia na budowę, a także zwolnione są z obowiązku zgłaszania zamiaru budowy takiego obiektu do urzędu gminy. Zatem jakie warunki musi spełniać altana na działce?
Po pierwsze - odległość altany od każdej granicy działki nie może być mniejsza niż 3 m. Wyjątkiem są tu rodzinne ogrody działkowe, których plan zagospodarowania posiada zaznaczone już miejsca lokalizacji altan, taką informacje uzyskamy w zarządzie ROD.
Po drugie - dopuszczalna powierzchnia zabudowy dla ROD znajdujących się w granicach miast wynosi 25 m2, z kolei dla ROD znajdującymi się poza granicami miast jest to powierzchnia 35 m2. Powierzchnia zabudowy wyznaczana jest przez pionowy rzut ścian zewnętrznych, które ograniczają poszczególne pomieszczenia altany.
Po trzecie - wysokość altany przy dachu dwuspadowym, (czyli nachylenie połaci pod kątem większym niż 12°) nie może przekraczać 5 m, a przy innym kształcie dachu dopuszczalna wysokość altany to 4 m.
WAŻNE! Wysokość altany mierzona jest od poziomu gruntu do najwyższego punktu dachu.
Po czwarte - altana może być wyposażona w zadaszony taras otwarty. Jego maksymalna powierzchnia wynosi 12 m2, przy czym powierzchni tarasu nie wlicza się do powierzchni zabudowy - pod warunkiem, że zarówno pod nim i nad nim nie ma pomieszczeń, gdyż wtedy rzut pionowy ścian tych pomieszczeń wyznacza właściwą powierzchnię zabudowy. Gdy będziemy już w posiadaniu gotowego projektu altany, musimy przedstawić jej wymiary i lokalizację na działce (najlepiej wykonać to na kartce) zarządowi ROD - § 108.
Jakie są konsekwencje związane z nieprzestrzeganiem powyższych zasad?
Wybudowanie na działce obiektu z naruszeniem warunków regulaminu ROD wiąże się dla działkowca z bardzo negatywnymi konsekwencjami. Przede wszystkim członek Związku zobowiązany jest do usunięcia stwierdzonych przez zarząd ogrodu nieprawidłowości, a nawet do rozebrania rozbudowanej altany, jeśli naruszenia nie mogą zostać w inny sposób usunięte. W razie niezastosowania się do tego nakazu działkowcowi grozi pozbawienie członkostwa i prawa użytkowania zajmowanej działki. Ponadto stawianie na działce obiektu o większych rozmiarach niż wymagane obliguje do uzyskania pozwolenia na budowę. Wzniesienie podobnego obiektu bez takiego zezwolenia uznawane jest za "samowolę budowlaną" i wiąże się z określonymi sankcjami nakładanymi przez organy nadzoru budowlanego - łącznie z rozbiórką obiektu. Ponadto musimy o tym wiedzieć, że obiekt wybudowany na działce w ogrodzie działkowym z naruszeniem warunków regulaminu ROD jest budynkiem w rozumieniu przepisów podatkowych, jeżeli jest trwale związany z gruntem, wydzielony z przestrzeni za pomocą przegród budowlanych oraz posiada fundamenty i dach. Obiekt taki podlega zatem opodatkowaniu podatkiem od nieruchomości (Ustawa o podatkach i opłatach lokalnych z dnia 12 stycznia 1991 r.). Podatnikiem od takiego budynku będzie jego właściciel, czyli działkowiec.
Jak widać, nie warto, zatem budować lub nabywać altanę, która nie spełnia wyznaczonych norm, bo może nas to niestety narazić na szereg trudności i kosztów, a w najgorszym przypadku utratę działki, która tak dużo dla nas znaczy! ECH
Źródło: strona KR PZD ( A.J.)
Dla utrzymania porządku i czystości w ogrodach działkowych, koniecznym jest zagospodarowanie powstałych w czasie użytkowania działek odpadów. Te , które są nie przerabiane na działce, składujemy i wywozimy na miejskie wysypisko.
Wszystkie inne wymienione w załączniku nr 1 powinniśmy dać do kompostownia.
Każda działka winna posiadać kompostownik. Najlepiej dwu komorowy, o wymiarach 0,6 x 1,5 x 1.2 m. Gwarantujący nam ~ 2 m ł idealnego ekologicznego nawozu. Boczne ścianki kompostownika wykonać w formie ażurowej, gwarantującej
stały dopływ tlenu, by zapewnić właściwą fermentację przerabianych odpadów.
Ja na swojej działce dla poprawienia warunków przeróbki, po każdej większej dawce materiału ( około 40 cm ) posypuje dwoma garściami mocznika. ( nawóz azotowy o zawartości 46 % czystego azotu). Przy następnej warstwie zamiast mocznika posypuje warstwę wapnem dolomitowym. Nie używać wapna tlenkowego
( palonego), które w reakcji z środowiskiem zabija biofaunę oraz bakterie zapewniające rozkład masy .
Po za w/w czynnikami dla właściwego przerobu, konieczne jest zapewnienie odpowiedniej wilgotności. Jednocześnie bardzo dobrze jest przerabiany kompost
polewać zlewkami resztek : kwaśnego mleka, kefiru, maślanki itp.( rozmieszać z wodą ). W/w zlewki zawierają bakterie mlekowe, gwarantujące odpowiednie przemiany i rozkład związków organicznych.
Mieszając zielone i zdrewniałe materiały ( także odchody zwierzęce), dodając / mocznik, wapno, mleko /,można osiągnąć właściwą proporcję węgla i azotu. Przy przeróbce kompostu najlepsza jest (C : N ) 25 - 35 : 1.
Jeżeli w procesie produkcji powstaną procesy gnilne, a z kompostownika wydzielają się nieprzyjemne zapachy, wówczas wystarczy kompost posypać lekko sodą oczyszczoną, która powoduje obniżenie kwasowości ( podobnie jak przy zgadze ).
U siebie po okresie 2 lat, na rafie o oczkach 1,5 x 1.5 cm . przesiewam kompost, drobny używam do nawożenia, gruby ponownie wraca do kompostownika, lub jako ściółka pod borówki, żurawinę itp.
Czym się charakteryzuje dobry kompost ?.
1. Dobrze przerobiony kompost powinien pachnieć tak jak leśna ziemia pobrana z pod wierzchniej ściółki.
2. Jeżeli po teście rzeżuchy nie zamierają siewki.
Rzeżucha jest bardzo wrażliwa na obecność nie zhumifikowanej substancji organicznej w podłożu. Wysiewamy rzeżuchę na badane podłoże. Jeżeli nasiona zakiełkują, ale siewki w kilka dni po wzejściu zamierają, to znak, że kompost jest niezupełnie dojrzały. Dla porównania 2–gą próbkę wysiewamy na bibule.
Jeżeli okaże się, że kompost jest niezupełnie dojrzały, to trzeba będzie odpowiednio do okoliczności dostosować sposób i termin nawożenia uprawianych roślin, lub pozostawić do dalszego przefermentowania.
Zał. Nr.1.
Co można przeznaczać na kompost ?.
Ścięta trawa ( przywiędła), popiół drzewny ( maks. 3 % ), odpadki kuchenne, obornik zwierząt gospodarskich i domowych, włosy, fusy z kawy, torebki herbat ekspresowych, resztki owoców, tekturę falistą, słomę, odpadki ogrodowe, gałązki z drzew i krzewów ( rozdrobnione do 5 cm .), dziko rosnące rośliny, skorupki od jajek, pióra, odpadki wełny, gałązki żywopłotów, liście, gazety ( nie kolorowe ), łęty ziemniaków.
Źródło: Henryk Terelak Instruktor Krajowy Społecznej Służby Instruktorskiej PZD.
MAKSYMA DOTYCZĄCA UPRAWY POWOJNIKÓW BRZMI:
Głowa w słońcu nogi w cieniu i wilgoci.
•Powojniki lubią stanowisko zaciszne, osłonięte od wiatru – południowo wschodnia lub południowo zachodnia. Wymagają 6 godzin światła na dobę.
•Wymagania glebowe: (pH 6 – 7,5) gleba umiarkowanie wilgotna, przepuszczalna
i zdrenowana.
•Korzenie: wymagają chłodu i wilgoci, powojniki wrażliwe są na suszę i niską wilgotność powietrza.
•Nawożenie: w drugim roku po posadzeniu na przełomie marca i kwietnia. Nawozy wolnodziałające (OSMOCOTE, BASACOTE oraz PLANTACOTE)
•Cięcie powojników w 1szym roku uprawy: przycinamy nad 2-3 parą zdrowych nabrzmiałych pąków, nie wyżej niż 30 cm nad ziemią, 1 cm nad nabrzmiałym pączkiem. Zabieg ten przeprowadzamy od końca lutego do początku kwietnia.
•Gatunki: botaniczne i ich odmiany (np. powojnik alpejski, wschodni, pnący, tangucki)
w odróżnieniu od wielkokwiatowych nie wymagają cięcia, lub przycina się je bardzo rzadko. W zależności od pory kwitnienia, a co za tym idzie sposobu cięcia powojniki podzielono
na trzy zasadnicze grupy:
I – GRUPA – powojniki niemal wcale nieprzycinane
II – GRUPA – powojniki słabo przycinane
III – GRUPA – powojniki silnie przycinane
I – GRUPA – to powojniki kwitnące wczesną wiosną, one rozwijają kwiaty zawiązane w poprzednim sezonie na zeszłorocznych pędach np. z grupy MONTANA i ATRAGENE, jeśli już przycinamy to zaraz po kwitnieniu, najpóźniej do połowy lipca, nie niżej niż 1 m nad ziemią. Co kilka lat wykonujemy cięcie odmładzające bardzo wczesną wiosną, ścinając przy ziemi (zostawiając kilka najsilniejszych pędów o długości 30 do 50 cm nad ziemią)
II- GRUPA – powojniki odmiana wielkokwiatowych wcześnie kwitnących. Kwitną wczesną wiosną na pędach zeszłorocznych i powtarzają kwitnienie późnym latem na pędach tegorocznych.
III – GRUPA – ten rodzaj cięcia wykonujemy u powojników wielkokwiatowych, późno kwitnących, oraz z grupy VITICELLA, kwitną raz w roku na tegorocznych pędach i kwitną do późnej jesieni. Przycinamy je silnie wczesną wiosną 2-3 parą zdrowych pąków na wysokość 30-60 cm od ziemi.
•Zimowanie: konieczność zabezpieczenia przed mrozami, obsypując kopczykiem na wysokości 15-20 cm, a korzenie obsypywać korą lub kompostem.
•Choroby: UWIĄD I MĄCZNIAK PRAWDZIWY
Uwiąd – grzyb ten atakuje liście a następnie całe łodygi, opryskujemy np. DITHANE NEO TEC 75 WG lub PENNCOZEB 80 WP w stężeniu 0,2 -035%, BRAWO 500 SC 0,2% lub TOPSIN 70 WP 0,1%. Silnie porażone rośliny ścinamy u nasady i podlewamy 3-4 litrami 1% roztworem preparatu TOPSIN M 500 SC lub TOPSIN M 70 WP. Zabieg powtarzamy dwukrotnie, co 10 – 14 dni.
MĄCZNIAK PRAWDZIWY - na górnej stronie liści, a z czasem na młodych pędach i kwiatach pojawia się mączysty nalot grzybni. Porażone rośliny opryskujemy preparatami olejnymi
(np. SUNSPRAY). Silnie porażone liście i pędy ścinamy i palimy, oraz stosujemy preparaty chemiczne (AMISTAR 250 SC 0,05%, BRAVO 500 SC 0,2%), oprysk, co 10 dni 3 do 5 razy.
•Szkodniki : giętwa powojnikowa, mszyca burakowa, miniarka jaskrówka. Usuwanie – zbierać zaatakowane liście i palić jak również opryskać preparatem wgłębnym o działaniu żołądkowym.
Opracowała: Jadwiga Gągorowska Instruktor SSI
Technika ciecia drzew pestkowych i ziarnkowych oraz krzewów owocowych.
I. Rodzaje cięcia - pierwsze cięcie po posadzeniu, przywraca równowagę miedzy częścią nadziemna a systemem korzeniowym, ułatwia przyjęcie się drzewka po posadzeniu . Sadzimy jesienią a przycinamy dopiero wiosną.
Cięcie prześwietlające - polega na rozrzedzaniu korony przez usuniecie nadmiaru gałęzi i pędów, w celu lepszego naświetlania jej wnętrza, oraz ograniczenie wielkości drzewa.
Cięcie odnawiające - polega na utrzymaniu w koronie drzewa określonej ilości pędów w wieku od 1 do 3 lat.
Cięcie odmładzające - stosowane na drzewach starych w celu odmłodzenia korony, poprzez silne skrócenie gałęzi, aby w ten sposób pobudzić drzewo do intensywniejszego wzrostu wegetatywnego.
II. Terminy cięcia.
- jabłonie i grusze od lutego do kwietnia, gdy minie niebezpieczeństwo silnych mrozów.
- śliwy, morele, brzoskwinie, od marca do kwietnia.
- czereśnie, wiśnie najlepiej latem po zbiorze owoców.
- porzeczki ( czarne, czerwone, białe) agrest wczesna wiosna przed rozpoczęciem wiosennej wegetacji, lub latem po zbiorze owoców.
- borówka wysoka, winorośl wczesną wiosna przed wegetacja.
- maliny, jeżyna bez kolcowa, bezpośrednio po zbiorach.
III. Co wycinamy?
- porzeczka czarna - pędy 4 letnie i najstarsze, pędy słabe i nadmiernie zagęszczające krzew.
- porzeczki pędy najstarsze, co najmniej 5 letnie, pędy słabe i nadmiernie zagęszczające krzew.
- agrest tak samo jak u porzeczek
- borówka wysoka pędy 4 letnie i starsze, pędy słabe i nadmiernie zagęszczające krzew.
- malina tylko pędy owocujące w roku bieżącym.
Wiosenne ciecie róż - po zimie kwiecień, maj.
Letnie cięcie róż - gdy kwitną, podczas wegetacji.
Sadzenie róż jesienią lub wiosną – korzeń musi być prosty niezagięty.
Oprysk róż – podczas wegetacji- wyciągi z wywaru czosnku, łusek cebuli.
Cięcie aronii – znosi dobrze cięcie wiosna jak i latem.
Cięcie bzu – przekwitłe kwiatostany – tniemy w III dekadzie sierpnia.
Cięcie orzecha włoskiego – w połowie sierpnia.
Cięcie gałęzi drzew – na czop i na obrączkę.
Technika ciecia – grubość gałęzi, od nasady razy trzy.
Po cięciu gałęź grubości powyżej 3 cm. należy zasmarować środkiem Funaben 3, lub farba emulsyjną.
Tniemy na dwa razy – by nie powstało zadarcie kory.
Wycinanie – wyłamywanie tak zwanych „wilków„ w połowie czerwca do kończ czerwca.
Przerzedzanie zawiązków jabłek w połowie czerwca.
Cięcie forsycji ( kwitnie żółto) po przekwitnięciu.
Sporządził i opracował Antoni Soroka Instruktor Krajowy PZD dla Delegatury PZD Gliwice.
Ta niewymagająca, odporna na mróz kuzynka jarzębiny to dobrodziejstwo w ogrodzie. Jej czarne owoce są znakomitym orężem do walki z wieloma chorobami także cywilizacyjnymi. Aronia doskonale nadaje się do uprawy ekologicznej, która w ostatnich latach jest bardzo modna. Można ją z powodzeniem prowadzić bez użycia chemii, jej krzewy są odporne na szkodniki i choroby. Co ciekawe, Polska jest światowym potentatem w produkcji tych owoców. Soki, koncentraty i mrożonki z aronii eksportujemy do krajów Europy Zachodniej i Stanów Zjednoczonych. Czy znacie właściwości aronii i jej wpływ na organizm? Jako produkt zdrowotny została odkryta stosunkowo niedawno a jej właściwości lecznicze potwierdzone są wieloma badaniami. Aronia jest tzw. Bombą witaminową - uważana za najzdrowszy owoc jagodowy na świecie.Jej owoce są jednym z najbogatszych źródeł cennych dla zdrowia witamin, mikroelementów i błonnika. Zawierają bogactwo związków biologicznie czynnych, w tym antocyjanów (ciemnych barwników) mających właściwości przeciw-utleniające , a w konsekwencji hamujących procesy starzenia oraz zapobiegających chorobom nowotworowym. Żyjemy w skażonym środowisku, ciągłym stresie, jemy byle jak i w pośpiechu a stąd krok do wielu chorób serca, nadciśnienia, zawałów. Spożywanie owoców aronii to same plusy, gdyż ich właściwości opóźniają proces starzenia, usprawniają przemianę materii , obniżają cholesterol – regulują nadciśnienie tętnicze oraz chronią przed chorobami serca. Owoce aronii trudno jeść na surowo. Szczególnie w suche lata gromadzą w sobie tyle garbników, że są mało soczyste i bardzo cierpkie. Rewelacyjnie nadają się natomiast na przetwory (galaretki, dżemy, soki), do kandyzowania albo suszenia. Warto dodawać je do przetworów z innych owoców, np. jabłek czy porzeczek, bo poprawiają smak i dodają koloru (wystarczy 10 proc. soku z aronii dodane do soku z jabłek, by całość miała wspaniałą purpurową barwę).
Duża zawartość garbników sprawia, że soki i przetwory nie fermentują szybko i trzymają świeżość przez długi czas.
Pyszny sok z aronii- rewelacyjny do wody mineralnej i herbaty 1,5kg owoców,100 liści z aronii lub wiśni,3 litry wody. Wszystko zagotować ok.20min.owoce lekko rozgnieść i zostawić na 1-3 godz. Po tym czasie odcedzić dodać 3 kg cukru(może być mniej) i dwa kwaski cytrynowe 20 gr. Zagotować i gorące przelać do słoików zakręcić.
Ciasto z aronią – proste i zawsze się udaje :
Składniki:3 szklanki mąki,1i pół szklanki cukru,4 duże jaja,3/4 szklanki maślanki,12 łyżek oleju,2 łyżeczki proszku do pieczenia, cukier wanilinowy. Wykonanie: całe jaja zmiksować z cukrem i waniliną na puszystą gęstą masę. Następnie delikatnie mieszając łyżką stopniowo dodawać mąkę z proszkiem, maślankę i olej .Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i posypać owocami aronii mogą być mrożone lub ze słoika. Na wierzch dajemy kruszonkę(1/4 kostki masła,ok.3/4 szkl.mąki,4 łyżki cukru pudru ,1 łyżka kokosu wszystko zagnieść). Piec ok.45 min w temp.170 st
Żródło : Janina Banasik
Tym razem tematem szkolenia była uprawa warzyw. Nasza wiedza wzbogaciła się o nowinki i ciekawostki z tej dziedziny. Może te, którymi się z Państwem podzielę, będą inspiracją na nadchodzący sezon.
• Pamiętajmy o płodozmianie-3-4 lata przerwy w uprawie
• Pod pomidory nie wapnujemy gleby
• Pomidor zwija liście, jeśli ma mało wody- podlewać 1-2 w tygodniu(dużo, nie często)
• Warzywa korzenne po wyciągnięciu z ziemi czyścimy i myjemy – w ten sposób pozbywamy się metali ciężkich
• Żółta obwódka na liściach np. ogórków wskazuje na brak potasu
• Bielenie warzyw jest to zabezpieczenie warzyw zwijających liście np. endywia, sałata. kapusta, przed przenikaniem światła do środka. Liście lekko zawiązujemy lub spinamy gumką. Środek-głąb pozostaje bardziej delikatny i jasny.
• Warzywa wymagają gleby żyznej.. Rozcierając w palcach grudkę ziemi powinniśmy wyczuć również ziarenka piasku.
Na naszym rynku pokazało się sporo ciekawych i kolorowych odmian warzyw.
• Kalafior może być nie tylko biały. Zielony Alverda, pomarańczowy Sunset czy purpurowy Graffiti ożywią działkę i stół.
• Marchew Atomi Red i Nuti Red mają bardzo intensywny kolor czerwieni, są też marchewki żółte i prawie czarne
• Fasola flageolet (flażole)-to fasolka którą jemy tak jak groszek. Jest tak delikatna , że chrupiemy w strąkach.
• Polecana papryka słodka to Hajduczek, pół ostra Tajfun i Orkan. Pamiętajmy że im ostrzejsza papryka tym zdrowsza.
Trochę więcej o pomidorach. U mnie w tym roku będą rosły na drzewach-oczywiście w donicach..
• Do uprawy doniczkowej nadają się pomidory typu cherry. Rosną w gronach pięknie zwisając. Polecane odmiany: Maskotka, Pokusa, Balkomid.
• Średnie pomidorki to ale wymagające tyczkowania to „Faworyta”, „Pinokio”. „Pikolino”
• „Lima” i „Romano” to pomidory podłużne
• Sercowate-wspaniałe na przetwory „Bawole Serca”
• Gruszkowate „Kmicic” „Yellow Per”
• Paprykokształtne „Dżersej”
• Żółte „Ola”
• Białe „Jazon”
• Oraz wiele dwubarwnych typu”Zebra”
Mniejsze wymagania glebowe mają buraczki. Buraka liściowego „Boćwinę” można przyrządzać tak jak szpinak, a „Rywal” jest dobry do marynowania.
Źródło Barbara Głogowska.
Czosnek jest rośliną warzywną chętnie uprawianą na naszych działkach.
Występuje też, jako roślina ozdobna tworząc w czasie kwitnienia duże fioletowe kule. Jest wiele gatunków czosnku np. pospolity, dziki, niedźwiedzi.
Czosnek to jeden z najznakomitszych naturalnych leków.
Jego korzystne właściwości znane są od dawna. Był i jest stosowany na wiele dolegliwości począwszy od przeziębienia a skończywszy na bólu ucha.
Ma on nie tylko właściwości bakteriobójcze większe niż niejeden antybiotyk, ale też znacznie podnosi odporność organizmu dzięki zawartej w nim allicynie. Jest silnym antyutleniaczem. Z kolei duża ilość związków siarki skutecznie przeciwdziała zachorowaniu na raka zwłaszcza żołądka i jelit. Czosnek jest niezastąpiony przy infekcjach i zimowych przeziębieniach. Pamiętajmy, nawet przy pierwszym najmniejszym drapaniu w gardle warto zjeść ząbek czosnku przed snem, negatywnym działaniem jest tylko nieprzyjemny zapach, który można zniwelować popijając kefir, jogurt lub maślankę.
Nalewka czosnkowa:
26 ząbków czosnku, 3 cytryny, 1litr wody.
Czosnek zemleć, dodać sok z cytryny i zalać przegotowaną zimną wodą.
Odstawić na trzy dni. Po odstaniu napój jest gotowy.
Stosujemy raz lub dwa razy dziennie po kieliszku dla uodpornienia organizmu w okresie jesienno-zimowym. Czosnek można spożywać na wiele sposobów:
-zjadać same ząbki np. z kanapką, ucierać w mleku dodawać do zup, sosów, sałatek, mięs oraz przetworów, co bardzo podnosi ich walory smakowe
Sos czosnkowy:
- jogurt naturalny gęsty lub typu grecki 250 ml
- majonez połowa ilości jogurtu,
- czosnek 3-4 ząbki (przecisnąć przez praskę), sól, pieprz do smaku, wegeta 1 łyżeczka.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą, wymieszać i odstawić do lodówki na ok.1 godz. niech się przegryzie.
Stosować do pizzy, zapiekanek mięs, kanapek.
źródło; Janina Banasik
|
|
|
|
| |
Dzisiejszego dnia stronę odwiedziło |
» » » |
76 |
|
|
W tym tygodniu stronę odwiedziło |
» » » |
206 |
|
|
W tym miesi±cu stronę odwiedziło |
» » » |
76 |
|
|
W tym roku stronę odwiedziło |
» » » |
76 |
|
|
Od pocz±tku stronę odwiedziło |
» » » |
1471112 |
|
|
|
|
| |